Çocuklarda Kalbe Zarar Veren Beslenme Hataları
Obezite doğrudan kalbi tehdit ediyor!
Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, obezite, yetersiz uyku ve gerginlik, kalp hastalıkları son yıllarda çocuklarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Usta Sinem Altunyuva “Günümüzde anne babaların yoğun iş temposunun da etkisiyle beslenme doğallıktan uzaklaşarak raf ömrünü uzatan yapay tatlandırıcılar ve katkı maddeleri ile kolay ve hızlı hazırlanabilen, paketlenmiş ve işlenmiş gıda tüketimine yönelmiştir. . Bu durum kalp sağlığını tehdit eden obezitenin çocuklarda en sık görülen kronik hastalık haline gelmesinde önemli rol oynuyor. Uluslararası Obezite Kurulu raporuna göre; dünya çapında 5-17 yaş arası çocukların yaklaşık yüzde 20-25’i fazla kilolu veya obez; Sinem Altunyuva Usta, obezitenin doğrudan kalp ve damar hastalıklarına da zemin hazırladığını vurgulayarak, çocukların kalp sağlığını korumak için ebeveynlere çok değerli görevler düştüğünü, özellikle sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının kritik rol oynadığını söylüyor. Çocuklarda kalbi tehdit eden hatalı beslenme alışkanlıklarından bahseden Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Sinem Altunyuva Usta, ebeveynlere değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Rafine ve işlenmiş gıdaları yemek
Endüstriyel artefaktlar obezite oluşumunu kolaylaştırır. Örneğin; Paketli tatlılar, dondurmalar, yüksek oranda rafine şeker içeren gazlı içecekler, soğuk çaylar, renkli ve meyveli sütler, şekerlemeler, bisküviler ve kraker gibi atıştırmalıklar metabolik sendrom ve kalp-damar hastalıklarının gelişimini kolaylaştırabilir. Bu nedenle çocukların bu tür yiyecekleri teşvik etmesinin önüne geçmek gerekir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketmek hem tokluk hissi verir hem de fazla kilolara karşı yardımcı olur ve kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
Lifli gıdalardan fakir yemek
Bazı anne babalara göre çocuklarına sebze ve bakliyat yedirmek ‘deve için hendek atlamaktan’ daha zor! Ancak sebze ve bakliyat tüketimi çocukların kalp ve damar sağlığı için oldukça değerlidir. Çünkü sebzeler, düşük yağ içeriğine ek olarak, maküler kolesterolü (LDL kolesterol) düşürücü etkisi olan zengin lif içeriği, ağır lif içeriği, folik asit, kalsiyum, potasyum ve C vitamini sayesinde kalp ve damar sağlığını korur. Yine nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller hem posa açısından zengin hem de besin değerleri yüksek olduğundan haftada en az iki kez baklagil tüketilmesi önerilir. Bu nedenle anne babalara sebze ve baklagilleri çocuklarına sevdirmek konusunda büyük sorumluluk düşmektedir.
Yanlış pişirme tekniklerini kullanmak
Patates kızartması, yetişkinler kadar çocukların da kalp ve damar sağlığını tehdit ediyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Sinem Altunyuva Usta, çocukların kalp sağlığı için pişirme yöntemlerinin sanıldığından çok daha değerli olduğunu belirterek, “Hızlı pişirme yöntemlerindense kaynatmayı, kendi suyunda pişirmeyi, ızgara veya fırında pişirmeyi tercih edin. , kızartma ve kavurma. Bu sayede hem aşırı yağ alımını sınırlandırmış olursunuz hem de çocukların kalp ve damar sağlığını korurken, besinin besin değerini de arttırırsınız.
Doymuş yağ asitleri içeren gıdaları tüketmek
Doymuş yağ asitleri kalp sağlığı için zararlı olan LDL kolesterol seviyesini artırırken insülin direnci gelişimini kolaylaştırır. Dr. Sinem Altunyuva Usta’ya göre; Çocukların özellikle televizyon ve bilgisayar karşısında televizyon seyrederken tükettikleri yüksek kalorili, trans yağlı güçlü cipsler, paketli kek ve kurabiyeler, kahvaltılık gevrekler, renkli şekerli sütler, patates kızartması ve aromalı şekerli yoğurtlar kalp ve damar sağlığına zararlı olabiliyor. sağlık. Bunların yerine tükettikleri çiğ badem, ceviz, çiğ fındık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri sağlıklı doymamış yağlar ve lifler sayesinde kalp sağlığına katkı sağlar.
Aşırı tuz kullanımı
Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketim önerisinin günde 2 gram olduğuna dikkat çeken Dr. Sinem Altunyuva Usta “Ancak Türkiye’de yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada; Günlük tuz tüketiminin yaklaşık 18 gram olduğu bildirilmektedir. Pişirme sırasında eklenen tuz miktarını azaltmak, pişmiş gıdalara ilave tuz eklememek, fazla tuz içeren rafine ve işlenmiş gıdaların tüketimini en aza indirmek, hipertansiyon ve kalp-damar hastalığı riskini azaltmak, çocukların kalp sağlığını korumak son derece önemlidir. . Besinlerin hazırlanmasında kullanılan tuzların iyotlu olması da tiroid bezinin ve buna bağlı olarak metabolizma hızının düzenlenmesinde değerlidir.
İşlenmiş et eserlerini tüketmek
İşlenmiş, ısıl işlem görmüş et eserlerinin tüketimi de bir diğer yanlış beslenme alışkanlığı olarak öne çıkıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar; Bu tür et tüketiminin artan kardiyovasküler hastalık riski ve ayrıca kanser insidansında artış ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Sinem Altunyuva Usta, bu nedenle pastırma, sucuk, sucuk, salam tüketiminin azaltılması hatta kaçınılması gerektiğini söylüyor.
yeterince balık yememek
Balık tüketimi, zengin omega-3 içeriği sayesinde çocuk gelişiminde değerli bir rol oynar. Artan balık tüketimi LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürerek damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunu engellerken kalp ritmini düzenlemede büyük faydalar sağlıyor. Bu nedenle haftada en az iki kez balık tüketmek gerekiyor. Ancak balığın pişme hali de çok değerlidir. Kızartma faydadan çok zarar getirebileceğinden balığın buharda veya fırında pişirilmesi gerekir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı